Hole-in-One saa somen repeämään | Espoo Golf

OPETUS

Hole-in-One saa somen repeämään

Holari on jokaisen golfarin unelma.

Kannattaa olla par 3 -väylän isäntänä

Golfalalla on muutamia kestoaiheita, jotka saavat sosiaalisessa mediassa mielipiteet liikkeelle. Yksi kestosuosikeista on Hole-in-One, Holari, eli pelaaja lyö pallonsa par 3 -väylällä yhdellä lyönnillä ”kuppiin” eli reikään. Golfia on usein sanottu maailman vaikeimmaksi mailapeliksi, joten ei ihme etteivät kaikki, vuosikymmeniä lajia harrastaneet ole holaria vielä tehneet. Par 3 -väylät ovat pituudeltaan noin 100–200 metriä ja viheriöllä olevan reiän halkaisija on 10,8 cm, joten jokainen voi siitä laskea todennäköisyyksiä. Ehkä lähimpänä totuutta on ystäväni Andy, jonka mukaan golfissa on 60 % hyvää tuuria ja 40 % tsägää.

Maailman huippujen pelatessa toureillaan, kussakin kisassa on yleensä yksi par 3 -väylä, jossa palkintona hole-in-one -lyönnistä on huippumerkin auto tai jokin muu arvokas palkinto pelaajalle. Näissäkin kisoissa, maailman parhaiden pelaajien haastaessa kenttiä, hole-in-one -lyöntejä on sopivan harvassa, jotta arvostus niitä kohtaan säilyy. Televisiolähetyksissä näitä onnistumisia arvostetaan erityisesti, ja kyseistä lyöntiä ja siihen luonnollisesti liittyvää pelaajien riemua toistetaan neljän kisapäivän aikana useampaan kertaan. Ne löytävät tiensä myös kisan kohokohdista kertovaan erikoislähetykseen ja tietysti some-kanavissa pyöriviin videoihin. Nämä toureja eri tasoilla kiertävät ammattilaiset saavat lähes viikoittan mahdollisuuden holarin tekoon, mutta silti osa heistä ei sitä tule koskaan tekemään.

Vierestä viedään

Golfin harrastajien parissa yksi suuri epäkohta on nimenomaan hole-in-one -lyönnissä. Toisille, kuten tämän jutun kirjoittajalle, sitä ei ole koskaan suotu, vaikka kalajuttujen tapaan läheltä on pitänyt. Toisille pelaajille niitä on saattanut kertyä useampiakin, ja on tarinoita harrastajista, jotka ovat siinä onnistuneet elämänsä ensimmäisellä golfkierroksella.


Sietämätöntä epäoikeudenmukaisuutta, joten ei ihme,
​​​​​​​että golfin sanotaan simuloivan oikeaa elämää.


Parikin kertaa olen ollut näköetäisyydellä holaria todistamassa. Pari vuotta sitten Espoon Golfseuran kolmosväylällä, joka on keltaisilta noin 160 m par-kolmonen, pallo meni yhdellä kuppiin edellämme pelanneessa ryhmässä ja huuto oli sen mukaista. Onnea vielä kerran Ville! Kierrokselle oli lähdetty aamulla kello kuusi, joten meillä koukkupolvilla oli vasta lämmittely menossa, mutta ryhmämme nuorin jäsen oli jo iskussa. Saimme seurata tapahtunutta kakkosväylän alarinteestä aitiopaikoilta. Se toinen näkemäni holari oli eri maata. Vihti Golfissa pelattiin sotaveteraanien kunniaksi ja tueksi, ja edellä pelaavassa ryhmässä avattiin lyhyehkölle par-kolmoselle. Erään pelaajan lyönti oli niin sanotusti ”toppi” eli maila osui pallon yläreunaan, eikä pallo kertaakaan matkansa aikana noussut juurikaan irti ruohopinnasta. Voimaa lyönnissä oli kuitenkin riittävästi, koska se päätyi lopulta viheriölle ja reikään asti. Palkintoseremonioiden yhteydessä kyseinen lyönti jäi toiseksi lähimmäs lippua -kilpailussa, koska sen kisan säännöt eivät maininneet tapausta, jossa pallo menisi reikään saakka. Holari-palkinto siitä kuitenkin annettiin.

Holarit sosiaalisessa mediassa

Golfissa on kyse elämysurheilusta, jossa hole-in-one on kirsikkana kakun päällä. Kun ammattilaispelaajille todennäköisyys siihen on 1:2500, on se hyvälle klubipelaajalle 1:5000 ja tavalliselle harrastajalle 1:12 500. Tässä kohtaa lienee hyvä tarkentaa, että kyseinen onnistuminen on virallinen vain, mikäli se tapahtuu normaalin 18 reiän pelikierroksen yhteydessä. Jos menet iltahämärissä kentän lyhyelle par-kolmoselle lyömään 500 palloa ja yksi niistä menee reikään, kyseessä ei siis ole holari – virallisesti.

Hyvää golfissa on se, että peliryhmä on usein onnistumisen todistajana, sillä harvoin golfia pelataan yksin. Kaverit ovat isosti ilossa mukana ja kännykkäkamerat keräävät dokumentteja tapahtumasta. Niitä julkaistaan some-kanavilla, jolloin riemuun voivat yhtyä pelaajan muutkin ystävät ja tuttavat sekä saman yhteisön muut jäsenet. Holari-julkaisut ovat somessa selvästi eniten tykkäyksiä ja kommentteja keräävät uutiset.